Motorboten toertocht 2017

Verslag van de motorboten toertocht 2017

Motorbotentoertocht 2017

Zoals afgesproken zouden wij (Manon en Bin) een stukje schrijven voor het clubblad over de motorbotentoertocht 2017 welke gehouden werd op 2 en 3 september.

Allereerst willen we ons even kort introduceren.

Manon, 27 jaar, dochter van Marco en Anja Beenen. Ze heeft een eigen gastouderopvang en woont in Meppel. Al jaren aanwezig in de haven, toen nog met zeilboot de Ypsos, samen met haar ouders, broer en zus.

Bin-Joachim, 33 jaar, systeembeheerder bij een Facilitair dienstverlener in Zwolle, sinds vaarseizoen 2013 af toe in de haven.

In mei van dit jaar hebben we onze eerste eigen motorboot New Life gekocht en zijn volgens ‘traditie’ in de haven van Zwartsluis beland. Een fijne, sociale en gezellige haven.

Als beginnend watersporter zijn we direct in het diepe gegooid, maar dat is direct ook de beste manier om alle aspecten van de watersport eigen te maken.

Nu ken ik lang niet iedereen, maar ik denk dat we behoren tot de jongsten in de haven. Ik heb regelmatig gehoord dat men graag wat ‘jonge aanwas’ in de haven zou willen zien. Wij zijn van de ‘digitale generatie’; zelfs het varen geschied digitaal met een digitale vaarkaart. Met mijn achtergrond verbaas ik mezelf regelmatig over het wifi-netwerk in de haven. Mijn inziens valt hier nog flink wat aan te verbeteren. Zie het als een investering in de toekomst, als dit goed voor elkaar is dan komt de jeugd vanzelf wel :-).

Marco en Anja doen al jaren mee met de motorbotentoertocht en het kwam daarom verdacht goed uit dat wij toevallig met onze boot in de haven liggen. Het was daarom al snel besloten om deel te gaan nemen.

Zaterdag 2 september was het zover. We hebben om 9.00 uur met Marco en Anja afgesproken bij onze boot voor een voor-palaver. Ik moet eerlijk bekennen dat ik even mijn trouwe vriend Google moest gebruiken om na te vragen wat ‘palaver’ was. Toen dit helder was heb ik de matrozen de regels aan boord en de instructies gegeven voor als we vertrekken uit de haven.

Om 9.30 was dan het palaver, waaronder werd aangegeven dat we naar Hattem gaan en we dit jaar 10 km/u gingen varen omdat er schijnbaar het jaar ervoor wat parkeerboetes op het water zijn uitgedeeld. Voor 1 bootje was dit wat pittig en daarom werd er afgesproken dat de New Life achteraan voer zodat we tijdig aan de kopgroep via marifoon konden laten weten als deze snelheid te veel was.

Martin Boers had een speurtocht uitgezet zodat we ons onderweg niet hoefden te vervelen. Een erg leuke speurtocht met een diversiteit aan vragen. Bedankt Martin!

Bij het naderen van de IJssel zagen we zwarte rookpluimen aan de horizon verschijnen. Blijkbaar was er bij een enkeling ‘de aap in de spreekwoordelijke bips gevlogen’ en werd er even flink de rivier opgestoomd.

Aangekomen in de Marina Hattem haven werden we naar onze ligplek verwezen. In de haven was er wat tijd om iets voor jezelf te doen. De familie Beenen en ik besloten om Hattem in te gaan want er was een braderie. Er hing een gezellig drukke sfeer in het centrum. Na wat aankopen liepen we terug naar de haven waar om 15.30 uur aan de wal een borrel werd gehouden. We zaten allemaal heerlijk in het zonnetje.

Aan het begin van de avond verzamelden we ons weer op de wal en liepen we gezamenlijk naar Vadesto om wat zorg te dragen voor onze innerlijke schoonheid. Er stonden 2 BBQ’s voor ons klaar en binnen konden we diverse drankjes ophalen. Leuk was het om te zien dat ze diverse speciaal biertjes hadden.

Al met al was het een zeer geslaagde avond.

De volgende ochtend was er een gezamenlijk ontbijt, met broodjes en een lekkere Deense krakeling, aangeboden door de Watersportvereniging Zwartsluis. Ook was er de prijsuitreiking van de speurtocht de dag ervoor. Nummer 3 weet ik niet meer, nummer 2 was de familie Van der Veen en de nummer 1 waren wij! Zo goedgeefs als Marco was, gaf hij onze prijs (een kilo kaas) aan de nummer 2… en daar heb je dan het hele weekend zorgvuldig voor op dat stukje kaas gepast…

De hoofdprijs was een verslag typen over deze motorbotentoertocht en Marco wist mij direct feilloos aan te wijzen als de geschikte persoon die dat klusje moest klaren…

Afijn, na het lekkere ontbijt ‘trapten’ we de boten weer aan en voerden met een mooie omweg via het Ketelmeer richting Zwartsluis.

We waren nog niet zo lang onderweg toen we aan de horizon weer grote zwarte rookpluimen zagen verschijnen. Het duurde heel even voor we doorhadden wat er was. De motor van de ‘hybride zeilboot’ was stilgevallen en de boot moest worden weggesleept. We tastten nog in het duister over de oorzaak van deze motorpech. Over en weer werden berichten uitgewisseld via de marifoon. Er ging een gedachte door mij heen: ‘Wat is nu makkelijker communiceren? Wel een certificaat, maar geen marifoon of wel een marifoon maar geen certificaat?’.

Uiteindelijk kwamen we allemaal na een mooie vaartocht weer aan in de thuishaven, waar we nog even gingen naborrelen en de dag bespreken.

Al met al was het een zeer geslaagde toertocht en ik wil de organisatie dan ook hartelijk danken voor hun inzet en het perfect laten verlopen van het weekend. Natuurlijk ook de deelnemers hartelijk dank voor de gezelligheid. Tot volgend jaar!

Bin en Manon