KiloRace, al vijf jaar een succes!!

Al voor de vijfde keer is in het weekend van 17 en 18 september de KiloRace gevaren. Dit evenement vindt jaarlijks plaats op het Ketelmeer. Zo'n 30 zeiljachten strijden in een vriendschappelijke wedstrijd om de fel begeerde trofee: de Kilobokaal.

Al voor de vijfde keer is in het weekend van 17 en 18 september de KiloRace gevaren. Dit evenement vindt jaarlijks plaats op het Ketelmeer. Zo'n 30 zeiljachten strijden in een vriendschappelijke wedstrijd om de fel begeerde trofee: de Kilobokaal. Die wordt beschikbaar gesteld door de organisator: Marco Beenen uit Zwartsluis. Ook steeds meer sponsoren helpen mee het zeilweekend tot een succes te maken.

De deelnemers komen uit de verschillende jachthavens in de wijde omgeving. Hoewel de vooruitzichten niet goed waren bleken de weergoden toch gunstig te beslissen. Droog weer en een lekker windje hielpen mee aan het slagen van de races. Zaterdag was er weinig wind uit het noorden, waardoor de deelnemers al hun kennis en vaardigheden moesten aanwenden om toch de nodige voortgang uit hun boot te halen. Op zondag kwam de wind met kracht 3-4 uit het noordoosten, een ideale wind voor de zeilers.

Bij het uitzetten van het parcours let Marco goed op de te varen rakken. Alle zeiltrajecten komen aan bod. Scherp aan de wind, kruisen, en ook voor het lapje, waarbij de spinakers te voorschijn komen. Dit leidt tot een heel mooi schouwspel met spectaculaire inhaalraces.

De zeilers proberen elkaar de loef af te steken om het snelst te kunnen finishen. Maar eerste zijn betekent niet het winnen van de wedstrijd. Elk schip heeft een rating, waarbij bouw, omvang en snelheid uitkomen in een cijfer, het SW-cijfer (Snelheidsfactor Watersport). Zo heeft iedereen een eerlijke kans om in de uitslag op een goede plek te komen.

De winnaars van een kilo kaas en de wisseltrofee zijn geworden

A- klasse: Piet van der Burg uit Hardenberg, met het zeiljacht Eclipse

B- klasse: Guus van Haaf uit Deventer, met het zeiljacht Inspiration.

Ook de 2e en 3e plaats werden met kaas beloond.

Als tweede eindigden

A- klasse: Thijs Veltman met zeiljacht Waterzooi

B- klasse: Hans Westerhof met zeiljacht Simply Blue.

En de derde plek was voor

A- klasse: Bart Zweers met zeiljacht Thor

B- klasse: Henk Katgert, met zeiljacht Blauwe Knoop.

Een aparte klasse was er voor de platbodems. De winnaar hiervan was Gertie Kist met zeeschouw Bruizer.