Kilorace 2021

Kilorace 2021: een zeer geslaagde 10de editie!

Kilorace 2021: een zeer geslaagde 10de editie!

Voor de zeilers in onze omgeving is de Kilorace inmiddels een begrip. Al voor de tiende keer werd deze tweedaagse wedstrijd dit weekend op het Ketelmeer gezeild. De deelnemers aan de vriendschappelijke wedstrijd strijden om de Kilobokaal (een wisselbeker) en een kilo klaas. Alles wordt beschikbaar gesteld door de organisator en grootste sponsor van het evenement: Marco Beenen uit Zwartsluis.

Deze regionale zeilrace vestigt elk jaar nieuwe records. Nog nooit was het aantal deelnemers zo groot: 50 boten waren aangemeld. En de weersomstandigheden waren zomers warm. Nadat de dichte mist was opgetrokken kwam de zon tevoorschijn.

Op zaterdag zorgde de zwakke oostenwind voor uitdagende zeilomstandigheden. Vooral bij de start van de eerste van de vier klassen was het dobberen. Het passeren van de startlijn was voor een aantal schepen al een opgave. Maar de weergoden waren het deelnemersveld gunstig gezind; bij de tweede groep was er al meer wind. Bij de door Marco en Hein uitgezette rakken kwamen alle zeiltrajecten aan bod. Elk zuchtje wind moest worden benut om de concurrentie voor te blijven. Ideale omstandigheden voor het gebruik van de spinaker. Dat is een vaak felgekleurd extra zeil, waarbij een extra zuchtje wind van achter voor groot voordeel kan zorgen.

De wedstrijd van zaterdag werd afgesloten met een gezellige steigerborrel. Met natuurlijk het bekendmaken van de dagwinnaars en de prijsuitreiking. Daarna kon ieder de foto’s van de wedstrijd bewonderen op een groot scherm. En genieten van een georganiseerde barbecue, coronaproof in de open lucht. Daarbij werd nog kort stilgestaan bij het overlijden van twee jonge, enthousiaste zeilers, die iedereen zal missen.

Op zondag blies de wind met kracht 4 uit het oosten. Het te zeilen traject werd uitgebreid omdat de schepen nu een hogere snelheid en daardoor meer mijlen konden afleggen. Helaas moesten enkele boten gedurende de race afhaken. Toch een spannende wedstrijd, met veel zeilplezier voor de deelnemers.

Hoe wordt becijferd wie er wint? De deelnemende schepen verschillen immers in grootte, materiaal, omvang en potentiële snelheid. Daarom heeft elk schip een rating, waarbij deze factoren tot uiting komen in het SW- cijfer (Snelheidsfactor Watersport). Met dit landelijk vastgestelde systeem en een goede schipper heeft iedere zeilboot een eerlijke kans om bij de uitslag op een goede plek te eindigen. Het schip dat het eerst finisht is hierdoor lang niet altijd de winnaar.

Van elke klasse kregen de eerste drie de dagprijs van een kilo kaas.

De winnaar van elk eindklassement, die beide dagen heeft meegedaan, krijgt de Kilobokaal mee naar huis. Een ouderwets 2 kilogramgewicht met namen van de jaarwinnaars. Zodat de winnaar met de bokaal een jaar van de overwinning kan genieten.

De overall winnaars van het eindklassement per categorie, met de naam van de boot:

A klasse

 • Hetty Wessels Vaghals
 1. MauriceLagendijk New Dawn
 2. Dick van Dijk Ketelbink

B klasse

 • Jeroen van Ameijde Scandal
 1. Victor Besnard. Rode Draad
 2. Geert Stegeman Marillis

C klasse

 • Ronald Meeuwissen Rosy Maes
 1. Jan van Haastrecht Fou
 2. Guus van Haaf Inspiration

D klasse

 • Gerrit Kragt Turning Point
 1. Jan de Graaf Jovial
 2. Bert Kruissink Delight

De grote overall winnaar van alle klassen werd Ronald Meeuwissen met het zeiljacht Rosy Maes. In gecorrigeerde tijd was hij dit jaar de snelste in de Kilorace 2021.

Op de site van de Kilorace staan alle foto’s, zodat ieder nog kan genieten en wellicht een vergroting van zijn eigen schip kan laten maken (www.goedevaart.nl/KRace).