kilorace 2017

verslag van de kilorace 2017

Zeer geslaagde Kilorace 2017!

Voor al weer de zesde keer is het afgelopen weekend de Kilorace gehouden. Deze regionale zeilrace vestigde een aantal records. Nog nooit was het aantal deelnemers zo groot: 36 boten. Het aantal sponsoren is weer toegenomen. Er is een vierde klasse bijgekomen. En nog nooit was het op zaterdag 16 september zo koud: 12,9 ‘ in de Bilt, op het water een streepje kouder.

Het natte weer kon de pret niet drukken, de wind uit het NW zorgde met windkracht 3-4 voor perfecte zeilomstandigheden. De race werd gehouden op het Ketelmeer, jachthaven Ketelmeer was dit keer de uitvalsbasis. De deelnemers aan de vriendschappelijke wedstrijd strijden om de Kilobokaal. Die wordt beschikbaar gesteld door de organisator en grootste sponsor van het evenement: Marco Beenen uit Zwartsluis.

De deelnemende schepen verschillen qua bouw, omvang en snelheid. Maar elk schip heeft een rating, waarbij deze factoren tot uiting komen in het SW- cijfer ( Snelheidsfactor Watersport) dat voor elk scheepstype landelijk wordt gehanteerd. Zo heeft ieder schip een eerlijke kans om bij de uitslag op een goede plek te komen. Het schip dat het eerst finisht is lang niet altijd de winnaar.

Bij het uitzetten van het parcours let Marco goed op de wind en de te varen rakken. Scherp aan de wind, kruisen, voor de wind, alle zeiltrajecten komen aan bod. De zeilers proberen elkaar de loef af te steken om elkaar zo snel mogelijk te passeren. Vooral bij het ronden van de uitgelegde boeien wordt hard gestreden om de meest ideale positie. Met een extra zeil, zoals de gekleurde spinakers, kan een extra vlaagje wind van achter voor groot voordeel zorgen. Zondag was het zoeken naar de wind, met windkracht 1-2 uit het ZW moest elk zuchtje goed benut worden.

De gezelligheid was er ook in Lands End, het restaurant bij de haven. Daar konden de massaal toegestroomde zeilers onder het genot van een goed scheepsmaal en muziek van Marcel Fokker nog napraten over de wedstrijd. En de foto’s van het wedstrijdveld ( en hun eigen schip) bewonderen, die de organisatie nog snel op de laptops had geplaatst. Op de site van de Kilorace kan ieder hier nog van genieten (www.kilorace.nl).

Door de gulle sponsoren en meer betalende deelnemers kon de prijzenpot naast de kilo’s kaas worden uitgebreid. Er waren nu ook dagprijzen voor de beste drie zeilschepen per categorie.

De einduitslag over beide dagen is :

Platbodems: 1e prijs: Bert Timpert met zeiljacht Vreugde.

2e prijs: Thom van Heusden met zeiljacht Kuipido.

A klasse: 1e prijs: Sjaak Broekhuizen met zeiljacht De Leste.

2e prijs: Dick van Dijk met zeiljacht Ketelbink

3e prijs: Hanna Pot met zeiljacht Woeltje.

B klasse: 1e prijs: Thijs Veltman met zeiljacht Waterzooi.

2e prijs: Guus van Haaf met zeiljacht Inspiration.

3e prijs: Rick Jacobs met zeiljacht Vento Vivere.

C klasse: 1e prijs: Gerrit Kragt met zeiljacht Turning Point.

2e prijs: Patrick ten Brincke met zeiljacht Hodspur.

3e prijs: Jan de Graaf met zeiljacht Jovial.

Overall winnaar KiloRace 2017: Gerrit Kragt met zeiljacht Turning Point.