Kilorace 2015

Kilorace 2015

Eclipse en Inspiration winnen KiloRace 2015

Eenendertig zeilboten streden zaterdag en zondag om de winst in de KiloRace die plaatsvond op het Ketelmeer. Deze race wordt jaarlijks georganiseerd in het derde weekend van september en trekt deelnemers uit de wijde omgeving. Organisator en sponsor Marco Beenen kijkt terug op een geslaagde wedstrijd.

Zwartsluis Actueel vaart mee op de volgboot van Paul en Marion Bosch. Terwijl Paul aan het roer staat en Marion iedereen van een hapje en drankje voorziet, geeft Chris Epema uitleg over de race. "Kijk, Marco moet met zijn boot precies op de startlijn liggen, zodat hij kan zien of er niet vals gestart wordt." Eerst start klasse A met de wat kleinere boten en een half uur later is klasse B aan de beurt: dit zijn de snellere boten. Op tien en vijf minuten voor de start wordt een signaal gegeven. De scheepshoorn schalt over het water en laat de deelnemers weten hoeveel tijd ze nog over hebben.

Epema: "De boten zie je nu in alle richtingen rond de startlijn manoeuvreren. Dit doen ze om de beste startpositie te bepalen, waarbij ze rekening houden met de windrichting. Het streven is namelijk om met volle snelheid over de lijn te varen wanneer het startsignaal klinkt. Dan heb je de eerste winst al te pakken." Hoe waar dit is blijkt even later, want enkele minuten na het startsein zijn er al veel verschillen te zien. Degene die het eerst finisht hoeft echter niet de winnaar te zijn. Er wordt namelijk gevaren aan de hand van het SW-cijfer.

Elke boot heeft een SW-cijfer, dat in feite de capaciteit van de boot aangeeft. Op deze manier kunnen de prestaties van verschillende zeilboten onder dezelfde omstandigheden vergeleken worden. Door het toepassen van een formule komt uiteindelijk de gecorrigeerde tijd tot stand. Degene die met deze tijden het beste uit de bus komt over twee wedstrijden, heeft gewonnen. Voor de prijsuitreiking is de spanning dan ook goed voelbaar.

De KiloRace wordt dit jaar voor de vierde keer georganiseerd. Beenen: "In het verleden werden er zeilwedstrijden op het Zwarte Water gehouden, maar de zeilboten werden steeds groter. Eerst lag de lengte van de boten tussen de 20 en 28 voet, maar later al tussen de 30 en 40 voet. Laveren wilde niet goed meer en daarom werden de wedstrijden verplaatst naar het Zwarte Meer. Op een gegeven moment verdwenen ook deze en toen zijn er een paar jaar geen wedstrijden geweest. Dat was echt een gemis en daarom ben ik begonnen met het organiseren van de KiloRace."

De KiloRace dankt zijn naam aan de prijzen die te winnen zijn: kilo's kaas. Beenen, kaasspecialist in Zwartsluis, stelt deze prijzen beschikbaar. Ook krijgt de winnaar een wisseltrofee van 2 kilo waarin de naam van de winnaar wordt gegraveerd. Het is een open wedstrijd waar iedereen aan mee mag doen. ‘s Ochtends vindt eerst het palaver plaats, waarbij de wedstrijdbaan besproken wordt en andere bijzonderheden vermeld worden. Daarna volgen de races, die afgesloten worden met een zeilersfeest.

De races leveren spectaculaire beelden op, waarbij de boten dikwijls schuin door het water gaan. Met man en macht wordt getracht om de hoogste snelheden te bereiken. Telkens kruisen ze de baan, om de wind goed in de zeilen te houden. Enkele zeilboten hijsen de spinaker: het grote, bolle zeil dat gebruikt wordt om meer zeil te zetten. Anderen gebruiken alleen het grootzeil en fok. Enkele uren later komen de boten over de finish, waarbij de tijd wordt genoteerd en het SW-cijfer gebruikt wordt om de gecorrigeerde tijd te berekenen. In de A-klasse wint Piet van der Burg met zijn boot Eclipse en in de B-klasse Guus van Haaf met Inspiration.

Met dank aan de auteur van dit artikel, Teunie Rijfkogel, verslaggeefster van Zwartsluis Actueel