Kilorace

Zeilwedstrijd KiloRace met record aantal deelnemers.

De 12de editie alweer van de Kilorace, met een record aantal van 50 schepen!! Dus echt een weekend waar veel zeilers in onze regio naar uitkijken. Sportiviteit en plezier, het gaat om een vriendschappelijke wedstrijd.

De deelnemers strijden om de Kilobokaal. Die wordt beschikbaar gesteld door de organisator en grootste sponsor van het evenement: Marco Beenen uit Zwartsluis. Daarnaast zijn voor de eerste drie winnaars per klasse een kilo kaas en andere mooie prijzen te winnen.

Belangrijk zijn de weersomstandigheden, de wind zorgt voor de voortgang. Vorig jaar was het kletsnat met windkracht 6/7, regen en windstoten. Maar dit jaar, op zaterdag was er weinig tot geen wind. De meeste windmolens stonden stil, de allergrootste draaiden heel traag hun wieken. Voor de deelnemers dus een geweldige uitdaging.

De deelnemers gingen in vier groepen van start. De indeling is door organisator Marco gemaakt op basis van het SW-cijfer. Deze Snelheidsfactor Watersport is een landelijke rating voor schepen, die rekening houdt met de omvang, bouw en de snelheid die de boot kan halen. Met vergelijkbare jachten binnen elke groep vinden dus vier wedstrijden plaats. En heeft iedereen een eerlijke kans. Degene die als eerste binnenkomt zal door de rating niet altijd de winnaar van zijn groep zijn. Naast de dagprijs per groep is er ook nog een overall prijs, voor degene die op zaterdag en zondag als beste uit de SW-bus komt.

Met een zwabberend zwak windje was het passeren van de startlijn voor een aantal schepen al lastig. Het warme weer en de vaak wegvallende wind deden een beroep op stuurmanskunst en uithoudingsvermogen. Elk zuchtje wind moest worden benut om voortgang te krijgen. En de concurrentie voor te blijven. Ondanks het spiegelgladde water wisten de meeste schepen op zaterdag toch in blessuretijd de finish te halen. De wedstrijd werd afgesloten met een gezellige steigerborrel en een heerlijke BBQ.

Op zondag waren de weersomstandigheden compleet gewijzigd. Door Marco en Hein moest bij het uitzetten van de zeiltrajecten nu rekening worden gehouden met Oost- noordoosten wind van ruim 3 beaufort. Uiteindelijk werd er een hele mooie baan uitgezet waarin aan de wind maar ook voor de wind en halve wind gezeild moest worden. Een wedstrijd in de stromende regen, geen brandende zon meer. Voor de deelnemers gelukkig geen reden om de handdoek in de ring te gooien: nu werd er hard gezeild.

De deelnemers en organisatie kunnen heel tevreden terug kijken.

Winnaars van de wedstrijden zijn geworden:

A klasse: Bas van der Grift

Wijk bij Duurstede

Zeiljacht: Trochilidae

B klasse: Hetty Wessels

Hellendoorn

Zeiljacht: Grace

C klasse: Patrick Gofre

Warns

Zeiljacht: Ultrason

D klasse: Hans Westerhof

Deventer

Zeiljacht: Simply Blue