Kilo race 2018

De KiloRace is in het weekend van 15 en 16 september jl. al voor de zevende keer gezeild!

Kilorace 2018

De KiloRace is in het weekend van 15 en 16 september jl. al voor de zevende keer gezeild! Met weer een nieuw record: 38 boten zeilden mee op zaterdag en zondag. Dit spectaculaire evenement heeft zijn vaste plek op de kalender veroverd: het derde weekend van september. Alles dankzij de grote inzet van organisator Marco Beenen (die van de gele bestelbus met Kaas voor een prikkie!) en zijn team. En uiteraard door het grote enthousiasme van de sportieve deelnemers en de sponsoren. De te winnen trofee is de Kilobokaal en een kilo kaas.

Jachthaven Ketelmeer was weer de uitvalsbasis. Marco zet in alle vroegte de grote gele boeien uit waarlangs de deelnemers moeten varen. Alle zeiltrajecten komen dan aan bod op het Ketelmeer. Schepen varen voor de wind, scherp aan de wind, kruisen en ook ‘voor het lapje’ waarbij de fel gekleurde spinakers worden opgetrokken. Dit leidt tot een heel mooi schouwspel met spectaculaire inhaalraces. De zeilers proberen elkaar de loef af te steken om elkaar zo snel mogelijk te passeren. Ze zijn natuurlijk in deze sportieve wedstrijd wel gebonden aan de verkeersregels op het water.

En het schip dat als eerste finisht is lang niet altijd de winnaar. Dat komt door de rating die wordt toegepast: het landelijk SW-cijfer. Dit SW-cijfer (Snelheidsfactor Watersport) wordt landelijk vastgesteld op basis van de bouw, omvang en snelheid van elk type schip. Zo heeft iedere zeiler met zijn schip een eerlijke kans om bij de uitslag op een goede plek te eindigen. En komt het aan op tactiek, zeemanskunst en ook wel een beetje geluk.

De deelnemende schepen zijn ingedeeld in vier verschillende groepen, op basis van het SW-cijfer. Hierdoor zeilen de schepen tegen elkaar die het meest aan elkaar gewaagd zijn.

De weersomstandigheden waren dit weekend heel gunstig voor de zeilers. Op zaterdag West 4-5, dat betekent varen met alle zeilen bij. Sommigen startten zelfs met een rifje in het grootzeil. Zondag was de wind Zuid-zuid-west 4, wat een aanpassing van het te varen traject nodig maakte.

Beide dagen was er voor de nummers 1, 2 en 3 in elke categorie een kilo kaas.

Voor de winnaars over beide dagen is er voor elke categorie nog een wisselbokaal in de vorm van een ouderwets 2-kilo gewicht. En dankzij de sponsors nog wat andere prijzen.

De einduitslagen over de beide zeildagen zijn als volgt:

in de A klasse:

1 Sven Grootjen met de Argo Navis

2 Bas van der Grift met de Trochillidea

3 Erik Hollander met de Vliegende Hollander

in de B klasse:

1 Guus van Haaf met de Inspiration

2 Dirk Goudkuil met de Zeekieft

3 Paul Greiwe met de Blue Dolphin

in de C klasse:

1 Jan de Graaf met de Jovial

2 Gerrit Kragt met de Turning Point

3 Bert Kruissink met de Dehlight

in de Platbodem klasse als winnaar:

Thom van Heusden met de Kuipido.

En met als overall-winnaar:

Sven Grootjen met de Argo Navis.

De foto’s en de volledige uitslagen van de geslaagde dagen zijn voor iedereen te zien op de site van de Kilorace www.kilorace.nl. De deelnemers kunnen dan nog nagenieten van de wedstrijd. En natuurlijk nog de foto van hun eigen schip onder zeil bewonderen.