​Een onstuimige Kilorace 2022

​Een onstuimige Kilorace 2022

Een onstuimige Kilorace 2022

De weersvoorspelling was slecht. Windkracht 6/7 met regen en windstoten.

Voor organisator Marco Beenen een moeilijke afweging of de zeilwedstrijden door konden gaan. Het Ketelmeer ligt iets beschutter dan het IJsselmeer, maar toch. Elke schipper moet zijn eigen afweging maken, voor zowel boot als bemanning. In totaal hadden 44 schepen zich aangemeld. Gelukkig hebben veel ervaren zeilers zich niet laten afschrikken. Ze kennen hun boot goed, weten om te gaan met de omstandigheden en hebben beschermende kleding.

De deelnemers aan de vriendschappelijke wedstrijd strijden om de Kilobokaal. Die wordt beschikbaar gesteld door de organisator en grootste sponsor van het evenement: Marco Beenen uit Zwartsluis. Daarnaast zijn voor de eerste drie winnaars per klasse een kilo kaas en andere mooie prijzen te winnen. De superprijs voor de overall winnaar was een bijzonder mooi geavanceerd Certina horloge, beschikbaar gesteld door Rene en Alberdine van juwelier Kale uit Zwolle.

Het schip dat het eerst finisht is lang niet altijd de winnaar in zijn groep. De deelnemende schepen verschillen qua bouw, omvang en snelheid. Maar elk schip heeft een rating, waarbij deze factoren tot uiting komen in het SW- cijfer (Snelheidsfactor Watersport) dat voor elk scheepstype landelijk wordt gehanteerd. Zo heeft ieder schip een eerlijke kans om bij de uitslag op een goede plek te komen. En dus kans op het kostbare horloge.

Het natte weer kon de pret niet drukken! Op 17 september verschenen 25 schepen aan de start. In vier verschillende groepen werd gestart, met onstuimige wind. Die zorgde wel voor spectaculair zeilen, het ging hard en vaak onder helling. Op zondag waren de omstandigheden iets beter dan zaterdag. Daardoor genoten veel zeilers opnieuw van een sportieve krachtmeting.

De zaterdag werd afgesloten met een heel gezellige barbecue. Marco had op het laatste moment nog tenten kunnen regelen, die met behulp van veel vrijwilligers werden opgezet. En uiteraard zondag weer afgebroken.

De uitslagen, evenals heel veel foto’s, staan op de website https://www.goedevaart.nl/KRace/index.php/kilorace en onder luid applaus namen de gelukkigen hun beloning in ontvangst. De overall winnaar van de Kilobokaal en ook van het kostbare horloge is Jeroen van Ameijde met het schip Scandal!